Veilig online in 2024? 5 Tips tegen cybercriminaliteit

We zijn steeds vaker online. Niet alleen voor het uitvoeren van zakelijke taken, maar ook voor privégebruik. Helaas wordt het internet ook gebruikt door cybercriminelen. Sterker nog, het aantal phishing incidenten is met ruim 30% toegenomen in slechts één jaar tijd. Cybercriminelen doen zich steeds vaker voor als betrouwbare autoriteiten en organisaties.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Dit zijn 5 tips om jouw online veiligheid te verbeteren.

1. Een goed wachtwoord blijft belangrijk

We weten allemaal dat sterke wachtwoorden noodzakelijk zijn. Toch lukt het hackers nog steeds om ze te kraken. Simpelweg om de reden dat ze niet sterk of uniek genoeg zijn. Hoe vaak gebruik jij hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites? Maak ze uniek en sterk voor elk online account dat je gebruikt en sla ze veilig op. Gebruik tekens, hoofdletters en cijfers. Zorg ervoor dat elk wachtwoord een lengte heeft van ruim 13 tekens. Je unieke wachtwoorden bewaren kan door gebruik te maken van een speciale manager tool.

2. Phishing herkennen en onderscheppen

Om een phishing mail of bericht te kunnen herkennen, is het noodzakelijk om te weten hoe deze eruit zien. Alleen op deze manier kun je de scams herkennen én onderscheppen. Let bijvoorbeeld op het adres van de verzender. Is deze uniek en klopt de URL? Staat er een linkje in de mail of heeft het bericht een bijlage? Open deze dan niet. Ook aan het taalgebruik en de grammatica kun je een phishing bericht vaak herkennen.

3. Software bijhouden en updaten

Natuurlijk wil je liever niet gehackt worden. Juist daarom is het belangrijk om de software en het besturingssysteem van het apparaat waarmee je werkt up to date te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor het antivirus programma dat je gebruikt. Het updaten van jouw laptop, computer of telefoon kun je prima automatiseren via de betreffende software instellingen. Zo weet je namelijk zeker dat je geen cruciale beveiligingsupdate hoeft te missen.

4. Een VPN installeren

Wat je doet op het internet geheimhouden? Wil je geen sporen achterlaten voor hackers en wil je jouw privacygevoelige gegevens optimaal beschermen? Installeer dan zeker een VPN . Deze versleutelde internetverbinding maakt het IP adres van jouw apparaat onzichtbaar. Daardoor maak je het hackers vrijwel onmogelijk om je gegevens te stelen of jouw activiteiten te monitoren. Een VPN is een must als je gebruik maakt van een openbare internetverbinding, maar ook als je thuis of op je werk bent.

5. Tweestaps authenticatie

Naast een VPN kun je ook een 2FA gebruiken. Dit is een tweestaps-authenticatie waarmee je jezelf op 2 verschillende manieren moet identificeren om toegang te krijgen tot een account. Hierbij kun je denken aan een sterk wachtwoord in combinatie met een unieke code. Deze kan dan via email worden verzonden of als bericht naar een mobiele telefoon.

Zo maak je het hackers vrijwel onmogelijk om toegang te krijgen tot jouw gegevens of online accounts. Ze hebben niet alleen jouw wachtwoord, maar dus ook een specifieke code nodig.

Tot slot

Als je ook in 2024 veiliger online wilt kunnen zijn, is het belangrijk om vooruit te denken op het gebied van veiligheid. Houd jezelf up to date over phishing trends en maak gebruik van de bovenstaande 5 tips. Zo dringen we samen het percentage cybercriminaliteit terug.