Dashcams in Nederland steeds populairder

Steeds meer mensen rijden met een dashcam op de openbare weg. Een dashcam is een getuige die in geval van een ongeluk altijd de beelden paraat heeft.

Het grootste voordeel van een dashcam is dat altijd een objectieve getuige aanwezig is. De camera filmt continu en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De beelden kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Je kunt je misschien voorstellen dat het gebruik van een dashcam een prettiger en veiliger gevoel geeft tijdens het rijden. Een ander groot voordeel is dat je waarschijnlijk een stuk voorzichtiger gaat rijden als je aan het filmen bent of als je weet dat de kans groot is dat je wordt gefilmd. Het gebruik van een dashcam kan daarom ook aanzienlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Zelf een dashcam kopen? Ze zijn er in alle soorten en maten en voor elke prijs, bij de Action heb je ze zelfs al voor nog geen €20. Wij raden meestal aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken. Ook een dashcam in België gebruiken heeft grote voordelen

De ANWB heeft in 2020 een dashcam test gedaan waarin ze meerdere modellen uitvoerig hebben getest. De AZDome M10 Pro kwam uit deze test als beste dashcam onder €200 uit de bus.