Hoe maak je mooie video's?

Er zijn 101 manieren om mooie video's te maken, maar feit is dat alle mooie video's gemeen hebben dat ze een goed verhaal vertellen, technisch sterk in elkaar zitten, bondig zijn en tot de verbeelding spreken. Wil je een video van hoge kwaliteit laten maken, dan kun je een cameraman inhuren en/of een video editor inhuren. De kracht van video hangt met vele factoren samen. Eén ding is zeker: zonder goede videocamera en goed, creatief script kom je nergens.

Waar film je mee?


Tegenwoordig kun je ook uitstekend filmen met je smartphone. Deze filmt met voldoende megapixel. Het nadeel van een smartphone is dat de zoomfunctie meestal wat te wensen overlaat. Datzelfde geldt voor de audio. Film je met je smartphone? Dan moet je minstens aparte microfoons inschakelen. Een statief voor omgevingsshots is ook een vereiste. Meestal zul je niet met een smartphone, maar met een professionele filmcamera aan de slag gaan.

Gebruik een planning


Wat ook van belang is bij het filmen, is een strakke planning. Het loont als je locaties van tevoren al hebt ingericht en acteurs en mensen achter de schermen volledig hebt ingelicht wat de bedoeling is. Iedereen moet zijn taak weten om zo vloeiend mogelijk een goede video te produceren. Maak je een spontane video? Dan is improvisatie natuurlijk de sleutel en heb je geen script nodig. Een planning is nodig als je van verschillende shots gebruik gaat maken.

Je locatie uitkiezen


Je locatie is afhankelijk van je boodschap. Film je een persoonlijke boodschap en is het van belang dat je zelf centraal in beeld bent? Kies dan voor een rustige achtergrond, zoals een lege witte muur, of een studioachtergrond waarop je statistieken, foto's en dergelijke kunt projecteren. Maak je een bedrijfsfilm? Dan film je op en rond je bedrijfslocatie. Het is van belang dat alles er goed geordend uitziet en dat iedereen op de werkvloer zich ervan bewust is dat je aan het filmen bent. Een bedrijfsfilm maken? Vergeet ook niet je wijk, stad of de regio in beeld te nemen. Kies voor de hoogtepunten, of juist “verborgen pareltjes” in stad of land.

De kracht van enthousiasme


Je kent het gezegde vast wel: lachen werkt aanstekelijk. Dat geldt ook voor enthousiasme. Kun je vol geuren en kleuren over iets vertellen, dan is de kans aanzienlijk groter dan je anderen er nieuwsgierig naar maakt dan wanneer je monotoon en ongeïnteresseerd praat. Zorg ervoor dat je behalve luid en duidelijk ook levendig praat. Zorg voor voldoende mimiek in je gezicht. Deel een lach. Breng niet alleen je gezicht (zwevend hoofd-effect), maar ook de rest van je lichaam (je bovenlichaam) in beeld. Waarom? Zodat mensen je handgebaren kunnen zien. Daarmee zet je je argumenten kracht bij. Onthoud: communicatie is met name non-verbaal.